Rocher – jak cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia?

Słodkości znane jako Rocher są niesamowicie smaczne, ale warto też poznać powstałą na ich kanwie inspirację – pełną surowego kakao, dobrych tłuszczów i nie zawierają cukru. To zdrowa i przepyszna uczta zarazem – można się rozpłynąć w smaku i teksturze tradycyjnych trufli Ferrero Rocher, ale bez składników i cukrów, które będąc ich elementem u niektórych osób mogą wywoływać w większej ilości wyrzuty sumienia.

Dlaczego Rocher i ich alternatywa są dobre nie tylko w smaku?

Proszek kakaowy jest najczystszą formą czekolady na Ziemi i można go uznać za pożywienie oferujące bogactwo przeciwutleniaczy i niezbędnych witamin z grupy B i E oraz minerałów (magnez, wapń, siarka, cynk, żelazo, miedź, potas i mangan). Natomiast polifenole zwane flawonoidami to składnik o właściwościach przeciwutleniających. Dodając do tego niezbędny dla serca zdrowy tłuszcz, białko i błonnik – można zrozumieć, że kuleczka Rocher od czasu do czasu to samo zdrowie, a przyrządzenie w międzyczasie bezcukrowej alternatywy – dobrym pomysłem. O Rocher poczytacie na https://www.ferrero.pl/Ferrero-Rocher.

Te składniki odżywcze zostały powiązane z szeregiem korzyści zdrowotnych: obniżeniem ciśnienia krwi, promowaniem funkcji układu sercowo-naczyniowego, neutralizowaniem wolnych rodników ze względu na wysoki poziom przeciwutleniaczy, poprawą trawienia, poprawą samopoczucia fizycznego i psychicznego poprzez stymulację hormonów, takich jak endorfiny, które zwiększają serotoninę (działa to również jako wzmacniacz libido).

Jak przygotować bezcukrową alternatywę Rocher?

Wrzuć orzechy laskowe do robota kuchennego i mieszaj, aż uzyskasz drobne kawałki, następnie dodaj kakao, wanilię i sól i ponownie zmiksuj. Kolejnym krokiem jest dodać syrop klonowy i miksować, aż składniki zaczną się kleić, co może potrwać minutę, w zależności od mocy robota kuchennego.

Kolejny krok: rozwałkuj uzyskaną masę małe kulki wielkości kęsa, włóż w środek każdej całego orzecha laskowego i obtocz w posiekanych orzechach. Umieścić w zamrażarce na 30 minut w celu stwardnienia i gotowe! Gdy zjesz wszystkie – pamiętaj, ze oryginalne Rocher czeka na sklepowych półkach.