Zielona herbata właściwości – jak wydobyć z niej najcenniejsze składniki?

Ludzie na całym świecie coraz bardziej przekonują się do prozdrowotnego działania zielonej herbaty. Grono jej fanów stale się powiększa. Ważne jest jednak, aby posiadać najlepszy jej gatunek i w sposób prawidłowy ją parzyć. Tylko tak będziemy mogli doświadczyć niezwykłych właściwości zielonej herbaty.

Czy zieloną herbatę mogą pić wszyscy?

Zielona herbata właściwości: ma silne działanie antyoksydacyjne, neutralizujące negatywny wpływ wolnych rodników. Dzięki temu doskonale sprawdza się w profilaktyce zdrowotnej osób w każdym wieku. Zapobiega chociażby stanom zapalnym oraz schorzeniom sercowo-naczyniowym. Posiada także udowodnione właściwości antynowotworowe, odchudzające, wspomagające metabolizm, a także usuwające zbędne produkty przemiany materii. Regularne spożywanie zielonej herbaty jest więc niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Należy jednak pamiętać, że napój ten zawiera flawonoidy, które mogą powodować zaburzenia wchłaniania żelaza. Dlatego też osoby narażone na niedokrwistość powinny ograniczyć jej picie. Dotyczy to w szczególności kobiet w ciąży, małych dzieci oraz wegetarian. Dokładnie z tego samego powodu nie należy pomijać nią leków bądź suplementów diety, które mają w swoim składzie związki żelaza.

Zielona herbata właściwości – jak wygląda rytuał parzenia?

Warto zgłębić tajniki parzenia zielonej herbaty, aby móc w pełni czerpać z jej prozdrowotnych właściwości. Najważniejszą kwestią jest temperatura wody. Nie wolno zalewać liści wrzątkiem. Po zagotowaniu wody odczekajmy po prostu kilka minut, aż nieco ostygnie. Dla większego komfortu można zwyczajnie nabyć termometr lub profesjonalny czajnik, posiadający wskaźnik temperatury. Optymalnym poziomem jest 80 stopni Celsjusza. Należy pamiętać, że te same liście możemy parzyć wielokrotnie. Podczas pierwszego parzenia zielona herbata posiada największe działanie pobudzające, natomiast z każdym kolejnym – bardziej relaksujące. Najlepsze działanie na nasz organizm, zielona herbata będzie miała, jeśli zostanie nie tylko odpowiednio dobrana, ale też spożywana z umiarem.